Het magazijn van e-commerce of webwinkel Sergent Major: de kindermodespecialist

Het magazijn van e-commerce of webwinkel Sergent Major: de kindermodespecialist

Conventionele pallet- en grootvakstellingen voor de orderpicking van kinderkleding en andere artikelen

MR Logistique

De opmars van de e-commerce heeft bedrijven ertoe aangezet hun magazijnen te reorganiseren. Inderdaad moeten ze een groot aantal bestellingen kunnen verwerken en deze zo snel mogelijk kunnen leveren. Het kindermodemerk Sergent Major van MR Logistique is hier een goed voorbeeld van. Onlangs is het magazijn in Saint-Vulbas geopend, met palletstellingen en grootvakstellingen M7. Het is ontworpen om het orderpicking-proces te versnellen (voor zowel online bestellingen als de orders die komen vanuit de winkels in Frankrijk).

De groei van Sergent Major ondersteunen

MR Logistique, opgericht in 2002 in Saint-Vulbas vlak bij Lyon (Frankrijk), is een logistieke dienstverlener die verschillende merken beheert waaronder Sergent Major, een gerenommeerde kinderkledingzaak.

MR Logistique slaat de goederen van Sergent Major op, en is verantwoordelijk voor het klaarzetten en verzenden van de bestellingen naar zowel de winkels in Frankrijk, als naar particulieren die hun aankopen online hebben gedaan.

Het bedrijf bezit 652 winkels in Frankrijk en 208 elders in Europa (alle merken tezamen).

De uitdagingen van een e-commerce of webwinkel in kinderkleding

Voor de e-commerce in de modesector, is het moeilijk om te rivaliseren met de consumentenbeleving in een echte winkel. De mogelijkheid het materiaal aan te kunnen raken en de kleding te kunnen passen zijn belangrijke factoren. De uitdaging is des te groter in het geval van kinderkleding, een zeer competitieve en actieve sector. Bovendien zijn ouders bij het bestellen via Internet altijd bang zich te vergissen in de maat. Ondanks het feit dat de websites over het algemeen een gids met de maten van elk kledingstuk ter beschikking stellen, is het toch mogelijk dat de kleding niet past en dat de klant het kledingstuk ruilt.

Logistiek gezien is het beheer van de grote verscheidenheid aan modellen en maten van kleding voor kledingwinkels niet eenvoudig. Bovendien is de catalogus van Sergent Major zeer uitgebreid, met kleding voor kinderen van 0 tot 11 jaar. Het is dus belangrijk de volledige magazijnruimte te gebruiken en de goederen goed te verdelen.

Het is ook belangrijk de magazijnprocessen goed te organiseren en de distributie van de goederen te optimaliseren. Tijd is geld, want kinderen groeien snel en de ouders hebben de kleding zo snel mogelijk nodig. Bovendien moeten de bestellingen en de retourzendingen in dezelfde ruimte afgehandeld worden.

Opslag van kinderkleding en artikelen voor kinderen

Sinds 2017 heeft MR Logistique zijn opslagruimte vergroot door gebruik te maken van een derde ruimte die tot dan toe leegstond. « Een deel van het magazijn was leeg en we hadden deze ruimte nodig. We hadden nog een lange weg te gaan! ». Inderdaad, als gevolg van de aankoop van DPAM (Du Pareil Au Même) wilde MR Logistique alle goederenstromen van het merk verkrijgen en heeft het bedrijf een offerteaanvraag gedaan voor het inrichten van deze lege ruimte.

Het bedrijf wilde de opslagcapaciteit verhogen met het doel alle winkels van de merken Sergent Major, Du Pareil Au Même en Natalys te leveren, en een continue bevoorrading te garanderen. Het technische team van Mecalux heeft in detail alle logistieke behoeftes van MR Logistique geanalyseerd en heeft een oplossing aangeboden dat « Elke dag duizenden verschillende artikelen uit Azië kan ontvangen en de orders in heel Frankrijk kan verzenden, zowel de bestellingen van de Sergent Major winkels als de online bestellingen van particulieren », geeft mevrouw Paret aan. Het project werd in enkele maanden uitgevoerd.

De installatie bestaat uit twee grote ruimtes die uitgerust zijn met conventionele palletstellingen en grootvakstellingen M7, die bijna het gehele oppervlak in beslag nemen. « Het textiel, waaronder alle kleding van het merk Sergent Major, in de ene ruimte opgeslagen, terwijl andere artikelen zoals bedden, aankleedtafels, loopstoelen, buggy's enzovoort, de andere worden bewaard ».

De palletstellingen zijn 9 m hoog, hebben maximaal acht niveaus en een opslagcapaciteit van 7668 pallets. De grootvakstellingen M7 voor orderpicking waarin kleine magazijnbakken zijn opgeslagen, zijn 2 m hoog.

Hoofd administratie van MR Logistique
« Om ons magazijn in Saint-Vulbas uit te rusten, hebben wij gekozen voor Mecalux daar het technische team onze behoeften heeft bestudeerd en ons een voorstel heeft gedaan dat uitstekend aansluit bij hetgeen we gevraagd habben. Dankzij de conventionele palletstellingen en grootvakstellingen M7 kunnen we de opdrachten sneller uitvoeren en de voorraad gemakkelijker beheren ».

Orderpicking, het hart van de activiteiten

« Elke dag worden er honderden bestellingen klaargezet en verzonden die uit maximaal 200 regels bestaan », merkt de administratieve manager van MR Logistique op. De conventionele palletstellingen en de grootvakstellingen voor orderpicking zijn de meest geschikte oplossingen voor het klaarzetten van zoveel bestellingen, daar ze directe toegang tot de producten bieden, waardoor ze gemakkelijker afgehandeld kunnen worden.

De magazijnmedewerkers lopen door de gangpaden van het entrepot met magazijnwagens om de artikelen van elke bestelling te vinden. Door de indicaties op te volgen van het warehouse management systeem (WMS) via een gebruikersinterface met radio-frequency identification (RFID), gaan ze naar juiste opslagplekken, nemen de artikelen uit de stellingen en plaatsen ze op de magazijnwagen.

Voor bestellingen die uit veel artikelen of uit grote producten bestaan gebruiken de magazijnmedewerkers sorteermachines. In tegenstelling tot de magazijnwagens, kan het sorteersysteem de pallets met de bestelde goederen verplaatsen. Volgens MR Logistique: « Het aanvullen gebeurt 's nachts, door een specifiek team, maar ook gedurende de dag op het moment dat het tempo van het klaarzetten van de bestellingen lager is ». Op deze manier beschikt het magazijn altijd over de benodigde producten voor de orderpicking en worden de processen niet onderbroken. Wanneer de bestellingen eenmaal klaargezet zijn, moeten deze gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat er geen fouten zijn gemaakt. Vervolgens worden de dozen ingepakt, geëtiketteerd en op pallets gegroepeerd. Ook wordt alle documentatie die nodig is voor de verzending uitgeprint.

De voordelen voor MR Logistique

  • Optimaal gebruik van de ruimte: de conventionele palletstellingen en de grootvakstellingen M7 voor orderpicking nemen bijna elke centimeter van het magazijn in gebruik met als doel een zo groot mogelijke opslagcapaciteit te verkrijgen.
  • Snelheid bij het orderpicken: Opslagsystemen met directe toegang zijn essentieel voor de orderpicking. De magazijnmedewerkers moeten enkel de plek lokaliseren waar de goederen zijn opgeslagen om vervolgens de producten uit te stellingen te halen.
  • Goede verdeling van de goederen: Het magazijn is verdeeld in twee ruimtes. Het textiel is opgeslagen in het ene gedeelte en de andere artikelen in het andere gedeelte. Een goede organisatie van de goederenopslag maakt het werk van de magazijnmedewerkers veel eenvoudiger.
Palletstellingen
Opslagcapaciteit: 7668 pallets
Afmetingen van de pallets: 800 x 1200 mm
Maximaal gewicht van de pallets: 600 kg
Hoogte van de stellingen: 9 m

Gebruikte producten